Det här med rutiner

Läste ett inlägg på en blogg.. Ja, den här gången vet ni nog vilken blogg jag menar. Tänkte faktiskt ge bloggen/henne en chans, men det gick åt skogen ganska så direkt när jag hittade en mening som löd ” förstår inte föräldrar som sitter med sina små i vardagsrummet o kollar på tv efter 19 om de inte sjuka m.m Som sagt barn ÄLSKAR RUTINER punkt slut”.

Visst är det skönt med rutiner. MEN man kan inte tvinga in barn i rutiner, de skapar sina egna (särskilt när det kommer till sömnen) och det ser olika ut i alla familjer. Vissa somnar sju, andra tio. Jag kan inte påstå att det ena är bättre än det andra. Det handlar om vad man är van vid, vad man mår bra av. Alla (okej, nästan då) mammor vet att det är föräldrarna som får anpassa sig efter barnet och inte tvärtom. Om inte Melwin är trött klockan tex sju så går det inte att få honom att somna hur mycket jag än vill. Han somnar när han är trött och vaknar när han är pigg, alltså skapar han sina egna rutiner.

Det blir ju såklart en annan sak när barnen är lite större och går på dagis/skola. Men inte när det är små och bara är hemma och inte förstår när ”klockan är mycket”.

Detta trodde jag var en självklarhet.. Tydligen inte hos alla. Finns det fler där ute som tycker att det är konstigt att ett litet barn är uppe efter 19 på kvällarna? Varför i sådana fall?

Ååååh nu kom min älskling hem (jobb) med marabou åt mig! Mmmmm, så gott. Det här med att gå ner i vikt går bara fint som ni ser!

blogstats trackingpixel

12 reaktion på “Det här med rutiner

 1. Men precis! Jag försökte säga det till henne men kände sen att det inte var lönt att fortsätta… :)
  Jag förstår inte heller vitsen med att det ska vara just 19 heller, vissa har ju ingen tid att passa. Och jag tror att föräldern ”ÄLSKAR” rutiner mer än vad barnet gör… man följer ju bebisens rytm men hjälper den att somna när den är trött. Det är nog vanligt att det tillslut blir så att bebisen somnar tex åtta eller nio på kvällarna. :)

 2. Alma somnade alltid typ 23 innan när hon var lite minder, sen fick hon för sig att somna 21, och sen nu vid 19. Nu i 2 veckor bestämde h9on sig för att hon var trött vid 20 och idag tokdäckade hon 18.50. Hon somnar i princip alltid för natten runt 19-20 och de har hon valt själv (även om jag tycker det är kanon med tidiga kvällar och tidiga mornar redan nu) :) men man kan inte tvinga ett barn att sova, det går bara inte. Får jag fråga vilken blogg det är?

  sv: och tack ska du ha! :)

 3. Alla mår bra av rutiner. Stora som små. MEN vilka rutiner som passar var och en är ju skilda. Man kan inte säga att en rutin är mer rätt en en annan. Vilka tider som gäller osv.

  Vi har aldrig haft barn uppe på kvällarna. När de var små. Vi hade tider. Det fungerade bra hos oss. Andra hade barn vakna hela kvällarna. De jag kunde störa mig på var att de klagade. Att de aldrig fick en lugn stund om kvällen. DÅ kan jag tycka att man får fundera på om man ska sova hela förmiddagen med barnen och sedan inte förstå varför de är vakna på kvällen eller om de sov middag som de sa sent på eftermiddagen. Min stora grabb krävde lite sömn. Ett tag var han också vaken på kvällen men sov på morgonen. Eftersom jag inte ville ha de så fick jag helt enkelt gå upp på morgonen och väcka honom. Så till slut vände vi de rätt så det passade oss bättre.

  Hur sedan var och en vill göra de är ju upp till var och en. Det finns inga rätt och fel bara barnen och vi vuxna mår bra. Att folk kan må så illa av hur andra gör förstår inte jag. Har de inget viktigare att göra?

 4. Inte alls! Min son hade riktiga knepiga runtiner tills han blev runt 8-9 månader. Han var uppe till 23-24 på nätterna och gick upp vid 9 tiden på morgonen. Jag försökte ändra detta men det var helt omöjligt. Håller med dig. I dagens jävla sverige så måste alla barnen sova innan 7 annars är det inte normalt, man måste ha ett jobb där man slutar runt 4 och äter middag ihop allihopa. (Min sambo slutade 21 när han jobbade och folk blev helt hysteriska när de visste att man åt efter 21 på kvällen) Så löjligt att man måste vara ”normal” när det inte äns är normalt… Nu sover William från ca 20:00 till 06:30. Jag börjar jobba klockan 12:30 och jobbar till 21:00 så jag är med min son på förmiddagen till skillnad från dom ”normala” familjerna som är med familjen på eftermiddagen efter jobbet. Och som du säger Jennica. Stressa inte. Han börjar inte dagis än. :)

 5. Du har helt rätt Jenka. Och detta kommer från en ”barn får barn” – förälder, tonårsmamma och allt det andra hon kallat dig för.
  Barn under 1 år ändrar sina ruitiner många ggr under deras första år. Ibland månad till månad och ibland så har dom ganska samma rutin hela tiden. Men det är FEL att säga att det är fruktansvärt att alla bebisar inte har samma rutiner som hennes minsta. Funkar 19:00 för henne…. fint! Hos oss somnar Rocky kl 21:00 och sover till 07:00. De äldre barnen på 8 resp. 7 år lägger sig mellan 20:00-20:30 (men ligger ibland vakna kl 21:30 i deras sängar) och stiger upp 06:30. På helgerna är dom lätt uppe till 21:30 med oss och myser. Det funkar kanon för oss. Jag tycker inte synd om hemnes barn som verkar ha regler bara för att hon kan sätta dom, då ska väl inte hon tycka synd om mina barn heller? Dom är super duktiga i skolan, aldrig haft någon riktig trotsperiod, dom respekterar, lyssnar och är så lätta att ha å göra med. Har många vänner och är verkligen omtyckta av lärarna/övriga vuxna.

  Så vi har andra rutiner men det är absolut inget fel på mina barn för det. Rutiner är rutiner oavsätt om klockan står olika.

 6. ”Du ville ge hennes blogg en chans” skitsnack. Du kan helt enkelt inte låta bli att springa där inne och störa dig. Gör alla en tjänst Jennica och strunta i den bloggen. Det är inte första gången du nämner henne här. Sen förstår jag inte vitsen med att vara därinne och läsa och sen skriva ett helt inlägg om det??!! Det är ju vad HON tycker, eller hur?? DU kan inte ändra på vad HON tycker och tänker hur mycket du än vill..sorry…

  och till ”systeryster” VART har du läst att hon skrivit att det är ”fruktansvärt”???Man kanske ska läsa hela inlägget ordentligt innan man uttrycker ord, som är helt tagna ur luften!

  • Jag ”springer” inte där inne, jag har läst hennes blogg kanske fyra gånger. Annars är det ju du som springer här inne på min blogg och stör dig. Sen så får jag väl skriva ett inlägg om vad JAG tycker i MIN blogg, precis som du säger att hon får göra? Jag skrev inlägget för att ta reda på om fler tänker som henne ang att barn inte ska vara vakna efter 19.

  • Men söta lilla raring…. skriver hon i stil som ”ingen under 15 år har ngt att göra vaken den tiden….” så tycker ju hon att det är hemskt/fruktansvärt/galet/osv osv osv. Sorry att jag inte skrev ordagrant vad hon skrev, ska tänka på det nästa gång så mina inlägg inte blir så jobbiga för dig att förstå 😉

   Men fortsätt hålla en trångsynt människa, som dessutom lär sina barn att gå över vägen trots att inget övergångsställe finns, om ryggen. Ni måste som vara av samma skrot och korn, lite ”hej&hå”, bakom flötet, tappade som barn m.m…. hoppas du förstår ngt av dessa jag precis nämnde.

 7. Jag själv har rutiner för Albin, men visst, vi skippar dom ibland.
  Märker själv att han mår bra av dom, så why not liksom :)
  Alla gör ju olika med sina barn, och jag brukar lägga Albin vid 19, om jag märker att han inte vill sova så får han vara vaken tills han blir trött.
  Finns väl inga ”rätt & fel”, alla gör vi olika. Och jag hoppas att alla utgår från vad som är bäst för sina egna barn :)

 8. Jag har någorlunda rutiner för min 8 månaders. men ibland vägrar hon sova då hon brukar, och är uppe till 21 eller så. Hon brukar däcka vid 18 annars. Men helger och sånt, brukar hon vara vaken längre, eftersom vi är det. Det finns ju inget mysigare än att sitta uppe med familjen en lördagkväll? Så Nelly brukar vara vaken till 24 på helgerna, men är uppe sin vanliga tid på morgonen ändå som är 05.30. Och det är ju inget tvång att ha rutiner. Alla föräldrar är olika, och alla barn! Man kan inte tvinga barnet att sova, det går aldrig!

  Och jag får massa påhopp om att jag ger mitt barn det jag äter själv. Hon äter lika frukost, lunch och middag. Och visst hon har fått smaka på en hel del, även choklad och glass. men någon gång måste ju vara den första? 😉

  Jag tycker iaf du är en riktigt bra mamma Jennica, och jag älskar att läsa om eran vardag! Trogen läsare som inte kommer försvinna! 😀

 9. Alltså som mamma gör man ju det som är bäst för ens barn! Varför skulle man göra något annat liksom? Travis är 5 månader och han lägger sig runt halv 10. Alltså sitter han och kollar på tv med oss om kvällarna, och jag ser inget fel med det. Sen tror jag att rutinerna kommer ändras när han blir äldre, men om jag la han vid 19 skulle han sova en halvtimme och sen vilja komma upp igen. Som sagt man gör det som är bäst för ens barn, du känner ju honom bäst :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>